Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Recuperació de la Memòria Oral del Pirineu- 3a Jornada

Tècniques, metodologies i estratègies

DIMECRES 15 MAIG 2024

Darrerament s'estan plantejant i duent a terme diversos projectes de recuperació de la memòria oral en l'àmbit de l'Alt Pirineu que proposen recollir testimonis, experiències i records de la historia viscuda més recent. Davant l'impuls i difusió d'aquest tems i per tal de crear un espai de reflexió, debat i coordinació, des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ecomuseu de les valls d'Àneu, l'observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l'Alt Pirineu i Aran, i l'IDAPA hem cregut interessant organitzat per tercer any aquesta jornada tècnica. 

18 de maig- Centre Cívic de Llavorsí

La memòria oral és fràgil, subjectiva i sovint amb importants càrregues ideològiques o d'idealització que cal tenir en compte en la seva recollida i ús com a font històrica. 

La seva recerca i gestió hauria de comportar una metodologia específica i acurada, acompanyada de la definició d'objectius clars i d'una bona contextualització històrica i biogràfica. 

En aquest sentit, us proposem, de la mà de diferents professionals de l'àmbit de l'antropologia, una aproximació al tema i les diferents metodologies de treball a seguir. 

PROGRAMA

9.30 h: Presentació

10.00 h: La recuperación de la memoria oral. Técnicas de trabajo de campo. Aniceto Delgado (Antropólogo- Instituto Andaluz de Patrimonio Histórico)

11.30 h: Pausa- Cafè

11.45 h: Una història del record. Tècniques etnogràfiques de la recerca oral. Gemma Casal, antropòloga. 

13.15 h: Taula d'experiències de recuperació de memòria oral al Pirineu. Joaba Blancii (Investigadora de la Vall de Cardós.), Salvador Vigo (investigador de Cerdanya), Joan Obiols (escriptor- Seu d'Urgell) i Gemma Casal (antropòloga). 

14.30 h: Cloenda de la jornada. 

INSCRIPCIONS

La jornada es gratuïta. Per participar-hi cal enviar un correu electrònic amb el vostre nom, cognoms, telèfon, adreça de correu electrònic i entitat a què pertanyeu a l'adreça electrònica RESERVES@ECOMUSEU.COM