Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Replantació de 90 ceps de varietats locals al camp experimental de vinya

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà juntament amb l’INCAVI i amb la col·laboració del Celler Batlliu el passat 6 de juny de 2024 va replantar 90 ceps de varietats locals al camp de vinya experimental situat al terme municipal de Sort.

DIMECRES 12 JUNY 2024

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà disposa des del 2016 d’un camp experimental de varietats autòctones de vinya fruit d’un seguit de prospeccions realitzades a la comarca juntament amb el suport de l’INCAVI.


Les varietats de vinya van estar rescatades durant la passada dècada de finques particulars i antigues vinyes abandonades en diferents punts de la comarca, replicades en vivers de l´Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i finalment plantades al camp de vinya experimental ¡ amb l’objectiu de conservar aquestes varietats de vinya trobades, estudiar el seu comportament i determinar el seu potencial vinícola.

Aquests últims anys la finca ha patit en diverses ocasions l’atac indiscriminat dels cabirols, aquests s’han menjat les fulles tendres i els brots de raïm cosa que ha acabat matant la planta i reduint el nombre de ceps.

Enguany hem fet una replantació de 90 ceps per tal de substituir algunes de les falles, entre les quals hi ha les varietats Pirineus 4, Popa de vaca, Pirineus 2 i Pirineus 6.

També i com a mesura preventiva de danys per a l’atac de cabirols, un any més, aplicarem greix d’ovella als ceps, un producte natural autoritzat en agricultura ecològica que actua sobre els sentit olfactiu i gustatiu, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i fa que no hi busquin aliment.

Confiem que aquestes mesures redueixin l’atac dels cabirols, ja que així podrem anar fent una replantada progressiva de totes les falles perdudes.