Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Conservació i caracterització de varietats tradicionals

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació disposa d’un Pla d’acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya amb l’objectiu de promoure la recuperació, la conservació, l’ús i la divulgació i comercialització de les Varietats Locals de Catalunya.

DIMARTS 29 MARÇ 2022

El Pla de Biodiversitat cultivada consisteix en col·lectar els materials al territori, conservar-los adequadament al Banc de Germoplasma, i identificar els caràcters singulars de la varietat caracteritzar-ne tots els representants per aquests atributs. Les caracteritzacions inclouen dades morfològiques, agronòmiques i culturals, permeten ampliar el coneixement sobre varietats locals.

El pas següent és la incorporació d’aquestes varietats dins el Catàleg de varietats local d’interès agrari de Catalunya i conservar-les al Banc de Llavors de Catalunya.

Varietats caracteritzades a la comarca del Pallars Sobirà i incorporades al Catàleg de varietals locals de Catalunya o en tràmit d’incorporació.

Varietats caracteritzades al 2015

  1. Pomera cor gelat (Malus domestica spp.) CAT040CVL
  2. Pomera morro de llebre (Malus domestica spp.) CAT038CVL
  3. Poma senyoretes (Malus domestica spp.) CAT039CVL

 

Varietats caracteritzades al 2016

  1. Pera de Cardós (Pyrus communis L.)
  2. Fesol de Roní (Phaseolus vulgaris L.) CAT156CVL
  3. Perons (Pyrus communis L.) CAT166CVL
  4. Pera de coure de casa Cintet (Pyrus communis L.) CAT167CVL
  5. Poma de Sorpe (Malus domestica spp.) CAT183CVL

Varietats caracteritzades al 2017

  1. Cirerer popa de vaca (Prunus avium L.) CAT132CVL
  2. Fesol marronet (Phaseolus vulgaris L.) CAT160CVL
  3. Carbassó de córrer (Cucurbita pepo) CAT112CVL
  4. Fesol mantega (Phaseolus vulgaris L.) CAT162CVL
  5. Pera d’hivern (Pyrus communis) CAT175CVL

Varietats caracteritzades al 2018

  1. Tomata redona (Lycopersicum esculentum)
  2. Ceba escalunya (Allium cepa L.) CAT128CVL
  3. Pera Saorco (Pyrus communis L.) CAT176CVL
  4. Pera de fulla de roure (Pyrus communis L.) CAT175CVL
  5. Tomata popa de vaca (Lycopersicum esculentum)

 

Varietats caracteritzades al 2019

  1. Pera de Dorve (Pyrus communis L.)
  2. Fesol de la tavella torta (Phaseolus vulgaris L.)
  3. Pera hort de cardaire (Pyrus communis L.)
  4. Carbassa rabequet xica (Cucurbita moschata)
  5. Enciam negre de casa Nadal (Lactuca sativa)

 

Varietats caracteritzades al 2020

  1. Pera de setembre de casa Cosan (Pyrus communis L.)
  2. Col comuna de casa Nadal (Brassica oleracea)
  3. Prynons cascabellicos (Prunus domestica L.)
  4. Poma geganta de Roní (Malus domestica spp.)
  5. Poma de sidra de ca de l’Erça (Malus domestica spp.)