Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Visita a l'hort comunitari de l’Associació Senterada Municipi Viu i Sostenible

Iniciativa sostenible i de treball en xarxa

DIJOUS 18 GENER 2024

El passat dimarts 16 de gener l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i la Marta, representant d’Esboïga (Associació de varietats locals de l’Alt Pirineu) vam assistir a la visita de l’Associació Senterada Municipi Viu i Sostenible (formada per veïns amb l’objectiu de construir projectes innovadors que fomenten l’autosuficiència del municipi) amb l’objectiu de recopilar informació sobre un dels projectes “Senterada Comestible”. Aquesta iniciativa amb un alt valor ambiental i social, fomenta l’ús de plantes silvestres comestibles en espais verds urbans i especial atenció en la recuperació de varietats locals d’horta.


En aquest espai, on es van recuperar 3.000 m2 d’horta mitjançant acords de custòdia de 10 anys, hi treballen voluntàries i voluntaris que dediquen el seu temps de lleure a aplicar els seus coneixements d’horticultura en un espai comú on els esforços realitzats entre tots sumen i on el diàleg entre tots porta a acords de gestió en la planificació de tasques.


En aquest hort no només hi trobem un espai on produir planter, a més a més, els voluntaris i voluntàries han construït un galliner, que evidencia el valor i la intencionalitat de ser més sostenibles i autosuficients. En afegit, els aliments que creixen en aquest espai són gratuïts per als voluntaris i voluntàries i els excedents els venen als seus socis a un preu simbòlic.

En conclusió, aquestes iniciatives posen en valor els beneficis del treball en xarxa i de la connexió amb l’entorn, ensenyant-nos a estimar-lo i protegir-lo. Són un clar exemple de projecte local, transformador i d’implicació ciutadana.

Galeria d'imatges