Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

BIODIVERSITAT CULTIVADA

UNA HERÈNCIA DISSIPADA En l’últim segle hi ha hagut una disminució dràstica de la biodiversitat vegetal en agricultura en ares de la uniformitat. Aquesta pèrdua és un empobriment en molts sentits però també és una hipoteca sobre el nostre futur com a espècie, ja que les varietats tradicionals locals podrien guardar en els seus gens les respostes a reptes de futur avui impredictibles, com ara l’aparició de plagues i malalties

L’erosió genètica

L'erosió genètica és la pèrdua de gens individuals o combinacions de gens, com els presents en les varietats natives de plantes adaptades a nivell local. El patrimoni gènic d'una espècie amenaçada disminueix encara més quan més únics són els exemplars d’aquella espècie. Això incrementa el seu perill d’extinció.

En agricultura, la causa principal de l’erosió genètica és la substitució de les varietats locals per altres varietats o espècies, però també hi influeixen el desmunt de terres, la sobreexplotació de les espècies, la pressió humana, la degradació mediambiental, la sobrepastura i els canvis en els sistemes agrícoles.

El que perdem pel camí:

- biodiversitat

- coneixements tradicionals

- sostenibilitat ambiental, econòmica i social

- sobirania alimentària

El pla d'acció de la biodiversitat cultivada

Fa anys es va posar en marxa un pla d’acció per a la recuperació de la biodiversitat cultivada impulsat per la Generalitat de Catalunya en el que participen institucions públiques, centres de recerca i entitats privades. 

pdr.PNG

 

ACCIONS AL PALLARS SOBIRÀ

L’any 2005 el Consell Comarcal del Pallars Sobirà va iniciar un projecte de recuperació, conservació i dinamització de varietat locals de la comarca i juntament amb Forestal Catalana fa una primera prospecció de les varietats tradicionals de fruiters del Pallars. Es localitzen diferents varietats de fruita, s’inventarien i se n’extreuen mostres per a poder reproduir-les.

Al 2007 és realitza la segona prospecció de varietats locals i un any després s’adequa un viver de salvaguarda d’arbres fruiters a la ctra. Enviny, just per sobre la deixalleria de Sort.

L’objectiu d’aquest viver és salvaguardar el patrimoni natural, genètic i cultural dels arbres fruiters del Pallars que estan amenaçats en els seus hàbitats naturals i treballar perquè esdevingui un centre de conservació i promoció de les varietats antigues, un lloc d’interpretació cultural pallaresa i un espai d’educació ambiental que promou els valors naturals, agrícoles i culturals d’aquestes varietats i els hàbitats associats on s’hi conreen.

L’any 2009 el Consell Comarcal es comença a interessar per la vinya, i juntament amb l’INCAVI es realitza la primera prospecció de vinya a la comarca. Aquesta recerca es va culminar amb la multiplicació d’aquestes varietats prospectades per plantar-les al camp de vinya experimental l’any 2014.

Amb tot el material resultant d’aquesta prospecció, l’any 2011 s’elabora el catàleg de varietats antigues de fruita i horta del Pallars  Sobirà.

També, a partir del 2011, el Consell Comarcal posa en marxa el projecte Som d'aquí, que aglutina totes les accions per posar en valor i mantenir la biodiversitat cultiva del Pallars Sobirà. Les accions que s'inclouen son:  
- Caracterització de varietats locals d'horta i arbres de fruita dolça. 
- Formació i jornades tècniques sobre maneig d'arbres fruiters (cultiu, poda, empelt) i horticultura. 
- Distribució de planter de varietats d'horta i d'arbres fruiters.
- Participació en projectes de cooperació amb altres territoris que treballen en la divulgació i conservació de varietats locals antigues.
- Accions de divulgació, coneixement i sensibilització.
- Col·laboració amb entitats gastronòmiques per la valorització culinària.

 

 eu.JPG gene.JPG