Compostadors als pobles
La gestió de les restes de menjar (fracció orgànica) és clau per a reduir residus que van a l'abocador. Encara que no ho sembli d'entrada, les restes de menjar que entren en un abocador provoquen vertaders estralls, ja que les restes de menjar produeixen gasos i lixiviats tòxics amb elevats costos de gestió econòmica i ambiental.
El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió és el compostatge als pobles. Un o dos compostadors de 800 litres se situen al costat de les àrees de contenidors del poble i els veïns llencen les restes de menjar en aquests compostadors i hi afegeixen una mica de viruta vegetal que el servei acopia al costat. El servei de recollida destina una operari i una furgoneta per tal de mantenir i gestionar aquests més de 90 compostadors que hi ha distribuïts.
Un dels moments emocionants d'aquest tipus de servei és quan un dels compostdors ha acabat el seu cicle i des del servei es criba tot el contingut dipositant el comspot resultant al costat mateix perque els propis veïns en fagin ús. Podrìem dir que és un compost km. 0. Aquest sistema de gestió necessita de la plena col·laboració i participació dels veïns, per això us animent a seguir separant les restes de menjar a casa i dur-les als compostadors.
Aquesta experiència es va inciar amb una prova pilot a tres pobles de la comarca l'any 2008, i fins l'actualitat aquest model s'ha desplegat a més de 60 pobles de la comarca. També durant el 2009 es va realitzar un estudi del potencial de gestió d'aquest model que podeu consultar a aquí:
Com utilitzar els compostadors comunitaris.
Quines restes podem compostar.
Vídeo.
En aquest vídeo us expliquem breument el funcionament del sistema de compostadors comunitaris als pobles:
També podeu veure el següent document on expliquem particularitats del compostatge comunitari al Pallars Sobirà:
Compostatge Comunitari al Pallars Sobirà
Galeria Imatges