Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Porta a Porta

El sistema de recollida porta a porta és una metodologia de gestió de residus sòlids urbans en què els serveis municipals recullen directament els residus generats pels ciutadans a la porta de les seves llars o negocis. Aquesta modalitat permet una separació més eficient dels diferents tipus de residus domèstics (orgànics, paper i cartró, envasos, vidre i rebuig), fomentant així el reciclatge i la correcta gestió dels materials.

Avantatges

La recollida porta a porta ens ofereix múltiples avantatges:

 • Augmentem la recollida selectiva neta i la recuperació de residus juntament amb els beneficis econòmics i ambientals associats.
 • Reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte al model de contenidors de superfície.
 • Millorem el balanç econòmic associat a la gestió de residus revertint en la nostra economia, valoritzem les fraccions i estalviem costos d'entrada de residus a l'abocador .
 • Reduïm el percentatge de residus no municipals dels que s'acaba fent responsable el municipi.
 • Reduïm la distància al punt d’aportació, un aspecte a tenir en compte en el cas de persones grans o amb dificultats de mobilitat.
 • Eliminem punts d’abocament, males olors i brutícia associats a aquests punts.

En un futur aquest model ens permetrà vincular la taxa de gestió de residus a la seva generació i incentivar la prevenció, reutilització i valorització dels residus.

2.jpg

Funcionament del servei

Nuclis amb servei de porta a porta

Actualment apliquem aquest model als nuclis de fons de vall on es troben les següents poblacions:

Gerri de la Sal, Baro, Ribera de Montardit, Sort, Rialp, Altron, Sorre, Bernui, Seurí, Llessui, Llavorsí, Escaló, La Guingueta d'Àneu, Espot, Esterri d'Àneu, València d'Àneu, Araós, Ainet de Besan, Alins, Àreu, Ribera de Cardós, Ainet de Cardós, Lladrós, Lladorre i Tavascan.

Mapa dels 25 municipis amb el servei implementat del porta a porta.

Les 5 fraccions de residus

Aquest servei està indicat per a les 5-fraccions de residus municipals ordinaris.

5 fraccions.PNG

Com utilitzem els cubells

Els cubells que utilitzem per a la recollida porta a porta duen un codi identificador i un xip que permet fer un seguiment de la participació i les incidències. D'aquesta manera podem dissenyar estratègies i mesures per a millorar-ne l'ús. A més, utilitzant els cubells, col·laborem a mantenir els carrers nets.

Si es fan malbé o es perden els cubells us en podem proporcionar de nous a les deixalleries de Sort i Esterri.

El cubell marró  Funcionament del servei de recollida porta a porta (1).png

A la cuina, utilitzarem el cubell reixat. Al permetre la transpiració evita les males olors i la condensació de líquids propis de la fracció orgànica. Les bosses compostables plenes les anirem desant dins el cubell de 20L fins al dia de la recollida.

El cubell gris  Funcionament del servei de recollida porta a porta.png

La resta de fraccions, les dipositarem al cubell gris de 40L. Haurem de tindre en compte que les fraccions d’Envasos i Resta aniran dins una bossa i en el cas del Vidre o Cel·lulosa les desarem directament dins del cubell sense cap bossa.

cubells.PNG

Calendari de recollida

En funció del calendari de recollida deixarem els cubells davant el portal de la finca o en els espais habilitats específicament.

Per a cuidar l'aspecte dels nostres carrers, és important desar els cubells un cop s'hagin buidat i mantenir-los en bon estat.

magnetic porta-porta.jpg

Les recollides dels residus porta a porta es fan de matins, el servei de recollida comença a les 6h i s'allarga fins les 13h aproximadament. L'horari de recollida a cada uns dels nuclis varia en funció a la ruta establerta. 

I si no puc deixar el cubell el dia que toca?

Els usuaris es poden adreçar a la deixalleria de Sort i d’Esterri d’Àneu i llençar els seus residus als contenidor habilitats. Horaris:

Captura 2 deixalleries.PNG

Equip per a la recollida

L'equip de material per a la recollida porta a porta consta de:

 • Cubell gris 40L
 • Cubell marró 20L
 • Cubell marró reixat 7L
 • Joc de bosses de ràfia per als envasos lleugers, envasos de vidre, paper i cartró
 • Bosses compostables 10L (pel cubell reixat)
 • Calendari de recollida 

Podem aconseguir tot aquest material a les deixalleries comarcals, a més, els ajuntaments disposen de bosses compostables a disposició dels veïns.

1.jpg