Mes de Setembre. Les Cosidores. Llavorsí
En record de Pepa Farrera i totes les dones que van treballar al taller de casa Guillem. Al món rural, malgrat que la societat era profundament masclista i dominada pels homes, les dones van jugar sempre un paper fonamental per al territori.
DILLUNS 02 SETEMBRE 2024
Una de les poques feines que s’ha permès exercir a les dones al llarg de la història, era la costura. Aquesta situació va facilitar l’aparició de tallers de costura com el de Casa Guillem de Llavorsí, que a banda de la important tasca que s’hi realitzava, va representar un espai propi de socialització. Hi treballaven dones de Llavorsí, de la vall de Cardós i de la vall Ferrera, i s’hi cosien la roba de casa, les vestimentes de tota la família i d’altres peces de roba variades. La modista i regent del taller era Josefa Farrera Balanyá, filla de Casa Guillem, a qui tothom deia Pepa. Ella era l’encarregada d’ensenyar les joves a cosir, i eren moltes les que hi anaven a fer-se l’aixovar (conjunt de peces de roba de la llar que s’aportava com a dot) abans de casar-se.
Tot i les imposicions de l’època, aquests primers espais segurs, lluny de la mirada i l’atenció dels homes, van servir per bastir la identitat de les dones rurals, que eren més que simples mestresses de casa. Treballaven tant o més que els homes, cuidaven el bestiar i feien totes les feines de la llar, mentre criaven la canalla i, sobretot, mantenien viva la comunitat, fent perviure aquest sentiment fins als nostres dies.