Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mes d'abril. Les Rentadores d'Esterri d'Àneu

En record i homenatge a totes les dones en les quals durant molts anys va recaure tot el pes de les tasques de la llar.

DIMARTS 02 ABRIL 2024

Ja fa temps que a molts llocs s'han recuperat els safaretjos, rentadors o altres espais més o menys condicionats on les dones anaven a rentar la roba, tant les bugaderes professionals com les mestresses de casa o les criades.

Quan passem per algun espai d'aquests, l'acostumem a trobar agradable i no tenim tan present que les rentadores es van fer un fart de treballar en condicions dolentes i que no se'ls ha fet el reconeixement que mereixen.

Imaginem-nos rentant a l'hivern, amb l'aigua glaçada, sense poder decidir si ho volien fer. A banda de dones "socialitzant-se", com se les sol recordar, eren dones que patien en fer aquesta feina tan dura. Els teixits tradicionals de llana, cotó o lli molls esdevenien molt pesats. Com devien ser les seves vides quan el moment de rentar era un dels pocs espais per relacionar-se?

Cal trencar, doncs, aquest "mite del safareig", com bé diu Cristina Simó, "sí, clar, xerraven, s'ajudaven, etc. feien el que avui dia en diem "xarxa". Però i la duresa, el fred, les mans, els corrons i els genolls destrossats?"

La roba després s'havia de transportar, estendre, recollir, sargir, plegar, emmidonar (en els casos de casa bona) i planxar. I al cap d'un temps, quan ja tornava a estar bruta, calia recomençar el cicle.

Recordeu les mans de les vostres padrines i mares? Mans que no només havien rentat amb aigua freda del riu, sinó que havien fet tantes i tantes feines dures.

Els hem de reconèixer haver fet aquesta feina i agrair-los-la!