Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mes de Juny. "Les pageses de Farrera"

En homenatge a totes les dones de La Coma de Burg que han estimat i treballat aquesta terra.

Les pageses de Farrera
Les pageses de Farrera

DILLUNS 03 JUNY 2024

Les pageses són dones que tenen com a ofici treballar les terres. Antigament, formaven part d'una societat totalment agrària; això ha anat canviant però no pas l'amor per la terra. Les pageses tenen els coneixements ancestrals de la terra, i l'experiència acumulada, amb èxits i fracassos, al llarg de generacions.

Les dones pageses, des de sempre, han estat molt implicades en els treballs productius i reproductius, amb sobrecàrrega de feina i totalment invisibilitzades.

Són agricultores o ramaderes i sovint ambdues coses. Moltes dones de La Coma de Burg treballen el seu hort per al consum propi; són pallareses de generacions i també dones nouvingudes que entenen el valor de la terra i dels seus fruits, i per això la cuiden. Malauradament, són molt poques les ramaderes que subsisteixen en aquesta zona, però encara podem trobar-ne algunes de grans i joves que tenen cura de les vaques, egües i cabres per les muntanyes de Burg, Farrera, Mallolís o Montesclado. Cal reivindicar especialment el paper de les dones i la feina que fan i han fet al llarg de la història per preservar la ramaderia extensiva d'alta muntanya.

Totes elles, les pageses, preserven pràctiques tradicionals que van més enllà de la producció d'aliments sans —que també—, perquè repercuteixen en l'entorn des d'un punt de vista ambiental, però també social i econòmic.

Qui treballa la terra, no pot més que estimar-la.
Gràcies, pageses.