Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Qui som?

Perquè itinerant?

La geografia i les concentracions de població a les comarques de muntanya com la nostra on els problemes que provoca la disseminació de petits nuclis situats a les capçaleres de les muntanyes, produeix problemes de mobilitat i de carència de serveis que fan que en molts casos, aquests nuclis pateixin problemes de despoblació.

La tendència del nostre territori, ha portat que els serveis administratius, sanitaris i comerços es concentrin en els nuclis més poblats situats a les valls, és el cas de Sort, Rialp, Esterri d’Àneu, i La Pobla de Segur, els quals reuneixen la majoria de la població total de la comarca del Pallars Sobirà, que actualment compta amb una població de 6.000 habitants.

L’escola de música té aquest caràcter d’itinerant justament per a suplir aquestes carències que els petits nuclis, al voltant d’aquests nous centres de població, puguin tenir a nivell d'infraestructures i serveis educatius i culturals. La intenció és fer arribar les seves activitats i projectes a tota la comarca del Pallars Sobirà.

Un mica d’història...

L’Escola Itinerant de Música i Dansa del Pallars, s’inicia l’octubre del 2002, basant el seu funcionament en la itinerancia, com a conseqüència de la particular composició del territori (molts petits pobles i nuclis en una comarca molt extensa). Aquesta fórmula d’escola itinerant permet arribar a donar servei a les persones, sense que aquestes tinguin que fer un gran desplaçament, ja que qui es desplaça és el professorat.

La seu central s’ubica al nucli de Rialp i dóna servei a tot el Pallars Sobirà i una part del Pallars Jussà mitjançant cinc municipis del Pallars Sobirà (Sort, Llavorsí, Rialp, Ribera de Cardós, i Esterri d’Àneu) i un del Pallars Jussà (La Pobla de Segur). És en aquestes poblacions on s’imparteixen les classes i es fan la majoria de les activitats que es generen a l’Escola de Música i Dansa.

El 22 de febrer de 2007, l’Escola de Música i Dansa del Pallars es constitueix com a entitat consorciada entre el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els Ajuntaments d’Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Espot, Esterri d'Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, La Guingueta d'Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia, Vall de Cardós i La Pobla de Segur, i la Associació de Joventuts Musicals del Pallars Sobirà. Posteriorment al ple del Consorci de data 11 de desembre de 2012 s’incorporen dos nous membres, l’Ajuntament de la Conca de Dalt i l’Ajuntament de la Torre de Capdella.

L’entitat consorciada té el nom de CONSORCI ESCOLA ITINERANT DE MÚSICA i DANSA DEL PALLARS, i té personalitat jurídica i plena capacitat pel compliment de les seves finalitats. El seu domicili està situat a la plaça de dalt, 1 de la població de Rialp (Pallars Sobirà- Lleida).

En data 29 de juliol de 2009 es rep del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la resolució per la qual s’aprova un projecte de centre per a la creació de l’Escola Itinerant de Música i Dansa del Pallars de titularitat el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i l’autorització del centre pel qual es regulen les escoles de música i dansa.

Document Actions