LECTURES NO SEXISTES

Els relats infantils i juvenils són una font inesgotable per a la imaginació i la creació i tenen un potencial educatiu i socialitzador enorme, però malauradament els rols i els estereotips de gènere també hi són presents de la mateixa manera que en altres àmbits de la societat. Així, si volem construir una societat més igualitària, la lectura infantil i juvenil ha de ser un instrument que ajudi a trencar idees estereotipades que malauradament encara existeixen en l’actualitat sobre les dones i els homes i el seu paper en la societat.

 

Molt sovint els contes infantils i els relats populars reprodueixen rols masculins i femenins sexistes que perpetuen la segregació de tasques i espais en funció del sexe, relegant molts cops les dones a l’àmbit privat i a les tasques de cura,i mostrant els homes com a líders innats, valents i sostenidors de la família.

 

Per aquest motiu és important que les lectures que escollim des de ben petits per als infants i joves mostrin una visió del món basada en la igualtat, la tolerància, el respecte i la llibertat, entre altres.

 

I així neix el projecte “Lectures no sexistes”, fruit del treball conjunt entre el SIAD Pallars Sobirà i les Biblioteques de Sort i Esterri d’Àneu, amb l’objectiu d’oferir lectures que incloguin models alternatius que mostrin una representació del que són les dones i els homes basada en un enfocament més igualitari.

 

Es tracta d’un recull bibliogràfic que incorpora un llistat de llibres infantils que fomenten rols femenins i masculins i models de relació alternatius als tradicionalment basats en estereotips o criteris que puguin ser sexistes. S’hi ha inclòs també alguns títols que pretenen contribuir a combatre la violència de gènere des d’una àmplia perspectiva tenint en compte els diversos aspectes que hi poden influir.

 

La selecció, de 40 títols, s’ha estructurat perquè hi hagi contes que tractin els següents temes: assetjament i violència; identitats, estereotips i rols socials; gestió emocional; convivència i contes populars.

 

Aquests llibres s’han inclòs al catàleg de les dues biblioteques i formaran part d’una secció específica amb el títol de “Lectures no sexistes” que s’intentarà  ampliar anualment:

Biblioteca de Sort: http://bibliosort.cat/tag/lectures-no-sexistes/

 

Si voleu més informació del tema o conèixer altres títols de llibres i contes no sexistes per a diferents edats podeu consultar algunes guies publicades a Internet:

 

“Cuentos para vivir y soñar. Edición Especial Prevención de Violencia de Género”. UGT. FETE-Enseñanza

http://www.coeducaccio.com/wp-content/uploads/2012/09/cuentosparaviviryso%C3%B1ar.pdf

 

Guia de contes no sexistes. Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló

http://www.santacolomadecervello.cat/AJUNTAMENT/PDF/igualtat/Guia%20de%20contes%20no%20sexistes%20Santa%20Coloma%20de%20Cervell%C3%B3.pdf

 

Guia de contes no sexistes. Roda de Ter

http://www.rodadeter.cat/perfil/rodater/recursos/recursos/contes_no_sexistes.pdf

 

La mochila violeta. Guía de lectura infantil y juvenil no sexista y coeducativa

http://www.dipgra.es/uploaddoc/contenidos/11313/Gu%C3%ADa%20de%20lectura%20infantil%20La%20mochila%20violeta.pdf

 

Guia de contes i literatura infantil no sexista. Ajuntament de Cornellà de Llobregat

http://www.cornella.cat/files/contenidos/Dona/contes_no_sexistes.pdf

 

“Noies i nois. Tants a tants”. Biblioteca Associació de mestres Rosa Sensat

Selecció de llibres per impulsar la lectura, la coeducació i el debat a parvulari, a primària i a secundària obligatòria.

http://www.rosasensat.org/antiga/biblioteca/Bibliografies%20infantil/Tants%20a%20tants%20infantil%20i%20primaria.pdf

 

Guia de lectura infantil no sexista. Ajuntament de Viladecans

http://www.aj-viladecans.es/files/1625-11431-arxiu/GUIA%20DE%20LITERATURA%20INFANTIL%20NO%20SEXISTA%20%20AJUNTAMENT%20DE%20VILADECANS_vdef.pdf

 

Hi havia una vegada. Contes coeducatius

http://dona.ccbages.cat/upload/documents/hihaviaunavegadacontescoeducatius.pdf

 

Expliquem la vida en un conte: contes no sexistes. Guia creada per la Biblioteca Can Baratau

http://bibliotecavirtual.diba.cat/detall-guia/-/detall/7D2o/GUIA_LECTURA/10934/9259834/30619436