COMPOSTATGE AL PALLARS SOBIRÀ

Department: 
Medi Natural
Department: 
Residus

CAMPANYA  DE COMPOSTATGE A LES RESIDÈNCIES CASES DE PAGÈS.

 

Des del 2005 el Consell Comarcal del Pallars Sobirà està duent a terme el desplegament del servei de compostatge a la comarca com a forma de gestió dels residus orgànics municipals.

 

L’economia de la comarca se sustenta principalment en el turisme, això implica que la majoria d’establiments es dediquin a la restauració; aproximadament n'hi ha uns 214, entre bars, albergs, residències cases de pagès, refugis, hotels, hostals, etc.. Aquesta dada ens fa reflexionar sobre la quantitat de matèria orgànica que genera aquest sector i que, en l’actualitat, va a parar a l’abocador comarcal de Fígols.

 

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà vol engegar una campanya adreçada a les residències cases de pagès, per tal de promoure el compostatge com a sistema integral de gestió d’aquests residus.

 

S’ha enviat una carta informativa sobre la campanya als propietaris d’aquests establiments, i en breu s’iniciarà el porta a porta amb cadascun per explicar en què consisteix aquesta forma de gestió dels residus orgànics, i en el cas que es vulguin adherir a aquesta pràctica se’ls facilitarà tot tipus d’assessorament, com també el material necessari per al seu funcionament: compostador de 800 litres, airejador, cubell d’orgànica de 60 litres per a la cuina, sac per a la matèria seca i cubells de selectiva (paper, vidre i envasos).

 

Desitgem que aquesta proposta sigui ben rebuda, ja que el compostatge constitueix una acció de prevenció de gran valor ambiental que permet gestionar la matèria orgànica en origen, reduint així la quantitat de residus que cal recollir, transportar i gestionar en instal·lacions de tractament i obtenint com a producte final el compost, un adob natural i un excel·lent regenerador orgànic del sòl. Un individu genera al dia 1,6 kg de brossa, un 36% d’aquests residus són orgànics. Amb el compostatge tanquem el cicle de la matèria orgànica retornant al sòl part dels seus nutrients.

 

Nota: “ Donar exemple no és la principal manera d’influir sobre els altres, és l'única.”. Albert Einstein

Documents: