Diada Nacional de Catalunya a Tírvia

Department: 
Activitats culturals
Department: 
Català

DIADA NACIONAL DE CATALUNYA. ORGANITZADA PEL CONSELL COMARCAL DEL PALLARS SOBIRÀ. TÍRVIA 2009

 

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha organitzat un acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya al poble de Tírvia. Aquesta és la primera vegada que el Consell Comarcal organitza una celebració d’aquests tipus,;fins ara a la comarca per l’11 de setembre només s’organitzaven activitats a nivell municipal.

 

Aquesta nova celebració va tenir lloc a la plaça de Tírvia el divendres 11 a la tarda. Es va fer una composició amb les banderes catalana i comarcal sostingudes per tres nens i nenes i, fent rotllana, un altre grup d’infants portaven reproduccions dels quinze escuts municipals que conformen la comarca del Sobirà.

 

L’acte va començar amb un parlament recordatori dels fets de 1714 per part de l’alcalde de Tírvia, Sr. Joan Farrera Granja. A continuació parlà el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Sr. Xavier Ribera Jordana, que va explicar la voluntat del Consell Comarcal de donar continuïtat a aquesta commemoració i cada any  triar un poble diferent de la comarca per portar-ho a terme. Destacà la importància que té que a tota la comarca es pugui recordar un dia tan assenyalat com aquest. A continuació el conseller del Consell Comarcal, Josep Queró Brechal, presentà l’escriptora lleidatana Sra. Dolors Sistac Sanvicén. La Sra. Sistac va centrar el seu discurs en la importància de la preservació del català i del pallarès i també va fer unes notes de record de la vila de Tírvia quan ella i la seva família hi varen arribar per primera vegada als començaments dels anys 60.

 

L’acte conclou amb l’actuació del grup de música tradicional MAI TANT!, que van fer ballar els assistents, i amb un berenar de coca i xocolate per a tothom.

 

Aquesta commemoració nacional va comptar amb la presència d’alcaldes, regidors i  consellers d’arreu la comarca i amb la participació de veïns i veïnes de la vila de Tírvia i de les valls properes.