L'Arxiu comarcal del Pallars Sobirà organitza un nou curs per a l'octubre sobre la bruixeria del segle XVI al Pallars

Department: 
Arxiu Comarcal

El curs constarà de cinc sessions impartides per especialistes del tema, i que han treballat aquest fet tant a  nivell general com a nivell local:

  •  la primera, “la Bruixeria a Catalunya” es portarà a terme el dia 1 d’octubre a càrrec d’Antoni Pladevall, doctor en història eclesiàstica i autor de diversos llibres sobre la persecució i cacera de bruixes a Catalunya.
  •  La segona, “la Inquisició a Catalunya”, el 15 d’octubre, a càrrec d’Anna Chávez, historiadora i responsable del Cau de Bruixes de Centelles.
  •  El 22 del mateix mes tindrà lloc la tercera sessió, “Els processos de bruixeria al Pallars” a càrrec de l’historiador Jaume Oliver, que estudià les bruixes de la varvassoria de Toralla.
  • L’historiador Pau Castell analitzarà alguns processos de bruixeria que actualment està estudiant, bàsicament de la Coma de Montrós, a la Vall de Capdella, el 5 de novembre.
  • Finalment, el dia 12 de novembre Ramona Violant i Ribera mostrarà la visió etnològica del fenomen de la bruixeria a la cultura popular pallaresa a partir de les investigacions que està portant a terme amb l’assessorament, entre d’altres, de les notes inèdites i les monografies publicades pel seu pare, Ramon Violant i Simorra.
  • Totes les sessions tindran lloc els divendres a les 8 del vespre a la sala de conferències de l’Arxiu Comarcal (C/Joaquim Sostres, s/n. de Sort) i, a més del dossier elaborat per cada professor, els participats rebran un certificat d’assistència. A més a més, com que el curs està inclòs dins el Pla de Formació dels Pallars, tots els assistents que s’inscriguin mitjançant aquest pla rebran la certificació del Departament d’Educació.
  • Les places són limitades i la inscripció al curs, que costa 25 €, es pot fer en qualsevol oficina de la Caixa dels dos Pallars omplint la butlleta que trobarà en aquestes oficines. El termini d’inscripció és fins al 22 de setembre.