Presentació del llibre “Les Cobles del Peirot” a l'Oficina Comarcal de Turisme

Department: 
Activitats culturals
Department: 
Cultura
Department: 
Turisme

El director de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran es complau a convidar-vos a la presentació del llibre i CD recopilatori Les Cobles del Peirot de Maria Feliu, Albert Villaró i Artur Blasco, que tindrà lloc el divendres 18 de maig.

Tremp: Sala de Plens del Consell Comarcal del Pallars Jussà (Soldevila, 18) a les 6 de la tarda
Sort: Oficina de Turisme del Pallars Sobirà (Camí de la Cabanera, s/n) a les 8 del vespre

Organitzen: Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) · Garsineu Edicions · Edicions Salòria · Fundació Privada Artur Blasco · Consell Comarcal del Pallars Jussà · Consell Comarcal del Pallars Sobirà

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), juntament amb Garsineu Edicions, Edicions Salòria i la Fundació Privada Artur Blasco, han publicat el llibre Les Cobles del Peirot. L’obra inclou un disc recopilatori amb la versió de les cobles recollides i treballades pel musicòleg Artur Blasco.
Les cobles enregistrades han estat interpretades pel mateix Blasco i diversos col·laboradors de dins i de fora del Pirineu. A més, el llibre incorpora estrofes i versions diferents, «un indicador de la riquesa de matisos i de la complexitat del personatge». En conjunt, l’obra proporciona «algunes claus interpretatives de la societat pirinenca tradicional».

El llibre divulgatiu ha estat elaborat per Maria Feliu i Albert Villaró. L’obra posa en valor el patrimoni de la literatura oral per mitjà d’una de les cançons més representatives del territori, a través del personatge de ficció Lo Peirot que, saltant de vall en vall, descriu i denuncia la misèria i les injustícies de la societat pirinenca a partir del segle XVIII.
La iniciativa és el resultat de la suma d’esforços de persones il·lusionades amb el patrimoni i compromeses amb el territori. Músics de prestigi reconegut i joves aprenents, associacions musicals, professors d’universitat i erudits pirinencs que durant anys han recopilat estrofes i variants de les cobles cantades en qualsevol indret muntanyenc. «Una voluntat de cooperació que, en un territori esquarterat com el Pirineu, ha de contribuir a millorar l’autoestima dels seus habitants i a fixar la traça del camí a recórrer en la difusió de l’encara massa desconegut patrimoni cultural pirinenc», assenyalen els promotors.