#LliuresISensePor, “Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals”. 25 de novembre. Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones 2018

El  25 de novembre de 1960, les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana, van ser brutalment assassinades per ordre del dictador Rafael Trujillo. Històricament, arran d’aquest fet, per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència contra els abusos i la tortura. Anys després, el juliol de 1981, va tenir lloc a Bogotà (Colòmbia) la 1a Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib, en què es va designar aquest dia en commemoració del brutal assassinat.

El 17 de desembre de 1999, mitjançant la resolució 54/134, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar oficialment el 25 de novembre Dia Internacional de l’Erradicació de la Violència contra les Dones i va instar els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals a organitzar activitats adreçades a sensibilitzar l’opinió pública envers el problema de la violència contra la dona.

Per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista 2018 la Generalitat de Catalunya; les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han consensuat un Manifest, centrat per segon any consecutiu en la visibilització, sensibilització i lluita contra les violències sexuals, redactat enguany per la periodista Ariadna Oltra. Tant ens locals com entitats i persones físiques, podeu adherir-vos-hi, omplint el formulari. Des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ja ens hi hem adherit.