Dia per a l’alliberament LGBTI 28 de juny

Department: 
Serveis Socials

 

El 28 de juny es commemora el Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals. Per aquest motiu el Servei d’Atenció Integral (SAI) del Consell Comarcal ha organitzat la projecció de la pel·lícula “Pride” de Matthew Warchus el dimarts 2 de juliol a l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu i el dimecres 3 de juliol al casal cívic de Sort, ambdues a les 19 hores. 

 

Una mica d’història: es commemoren els fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn, la comunitat LGBT va sortir al carrer a mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

 

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGBTI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGBTI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.

 


Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGBTI es commemora arreu del món. La diada se celebra com a jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGBTI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGBTI.

 

El Consell Comarcal se suma a aquesta celebració i continua fent onejar la bandera LGBTI a la façana per reiterar el compromís de treballar per la igualtat efectiva de tota la ciutadania

 

Recordeu que, des del SAI, el Servei d’Atenció Integral, es treballa per informar, sensibilitzar i atendre els drets i demandes de les persones LGBTI; de dilluns a dijous, de 10 a 13 hores, a la seu del Consell Comarcal.